Spring naar de inhoud

Panelonderzoek “monitoring en evaluatie BAR-instrument”

Sinds december 2022 kunnen bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen en verzekeringsartsen werkzaam in het Poortwachtersproces gebruikmaken van versie 2.0 van het BAR-instrument. En over een aantal maanden komt BAR 3.0 beschikbaar. Het Universitair Medisch Centrum Groningen voert een onafhankelijke evaluatie uit van het implementatieproces van het BAR-instrument. Het doel is het proces en de effecten van de implementatie van het BAR-instrument en de bijbehorende leidraad te onderzoeken. Onderdeel daarvan is een panelstudie, waarin deelnemers vier keer per jaar een vragenlijst invullen.

Het doel van dit panelonderzoek is het monitoren in hoeverre bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen en verzekeringsartsen het BAR-instrument en de leidraad in hun dagelijkse praktijk gebruiken. We zijn hierbij geïnteresseerd in de ervaringen en meningen van zowel gebruikers als niet-gebruikers van het BAR-instrument, zodat we ook inzicht krijgen in eventuele veranderingen in het gebruik over de tijd.

Het panel wordt gedurende de looptijd van het project vier keer per jaar gevraagd om een digitale vragenlijst in te vullen. De tijdsinvestering is elke keer maximaal 15 minuten. Vragen gaan over de ervaringen met het gebruik van het BAR-instrument, alsook hoe de samenwerking en communicatie met andere professionals in het Poortwachtersproces verloopt. Deelname is geheel vrijwillig en u kunt zich tijdens het onderzoek altijd bedenken en stoppen. Het onderzoek loopt tot en met januari 2026, professionals kunnen zich tot uiterlijk december 2024 inschrijven voor het panel.

Wij zijn op zoek naar:

  • bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen en verzekeringsartsen die zich bezighouden met begeleiding en beoordeling van zieke werknemers in het Poortwachtersproces.
  • gebruikers en niet-gebruikers van het BAR-instrument.

Wilt u met uw ervaring bijdragen aan de onafhankelijke evaluatie van het BAR-instrument en de leidraad? Meld u dan nu via deze link aan voor het panelonderzoek.

Meer weten?

Meer informatie over dit onderzoek vindt u in de informatiebrief. Als u nog vragen heeft kunt u contact opnemen met de onderzoekers door een mail te sturen naar verbetering-poortwachtersproces@umcg.nl.